Historien bakom Mat under bar himmel

Det hela startade med ett meddelande på facebook. Håkan hörde av sig och frågade om jag var intresserad av att göra en kokbok.

Ett erbjudande man absolut inte kan tacka nej till som matintresserad bloggare. Senare träffades vi och pratade över ett glas vin.

Provfotografering
Håkan, som med sin erfarenhet av bland annat mat-, växter-, och utomhusfotografering föreslog att det skulle bli en picknickbok. Boken skulle täcka alla årstider under ett helt år, det var redan maj och visipporna blommade.

Förutom årstiderna så skulle maten också matcha ett färgtema. Håkans specialpannkakor med spenat blev ett klockrent val.


Foto: Michael Krantz

Redan när jag såg resultatet av provfotograferingen hade jag bestämt mig. Det här skulle bli en bok!

YR.no
På spisen fick grytorna puttra, ena dagen lite saft och nästa gång lite marmelad. Hela 2010 var en enda lång väntan på rätt årstid, miljö och väder (tack till yr.no för prognoser).


Foto: Michael Krantz

 

Strandraggare
Oj, vad jag har lärt mig mycket under året. Som att fotografer är solskygga. När stranden är full av folk som solar och njuter, så föredrar Håkan en plats utan direkt solljus. Några av bilderna är tagna på Skrea strand i Falkenberg, där fick vi hjälp av två glada tjejer som ”råkade” ligga nära våra mackor.


Foto: Patrik Krantz


Foto: Patrik Krantz

Inte bara jobb
Det är ju perfekt om man kan förena nytta med nöje. En sommarkväll så skulle vi fotografera en grillpicknick och till hjälp hade vi ett par vänner. När bilderna var tagna blev vi sittande med vin och mat, kvällen blev sen och jag kommer aldrig glömma den. Tack! Tack även till de tre tjejerna som picknickade intill oss och uppmuntrade vårt arbete.


Foto: Patrik Krantz


Foto: Patrik Krantz

Svårregisserat
Man blir nästan besatt av sköna miljöer. Vart vi än var på väg så höll jag utkik efter fina picknickställen. En sommarmorgon hade Håkan och jag varit och fotograferat en frukostpicknick, på hemvägen körde vi förbi en hage med perfekta kossor. Färgen var exakt den vi hade tänkt oss för ett tema. Det var bara att sätta igång att baka kakan och laga maten. Men… när vi sedan återvände till hagen var korna borta. Bilen var full med picknickmat och vi hittade inte kossorna! Vi fick ringa efter Patrik och Isabel som hjälpte till att söka. Kossor kan ju inte bara försvinna? Till slut hittade vi kossorna och började duka upp för fotografering. Ljuset var kanon, mat och kaka var tiptop. Då händer det, kossor är nyfikna! Våra perfekta kossor började röra sig, hit och dit. Isabel och Patrik utsågs till kofösare för att försöka få djuren att fastna på rätt ställe av bilden. Vi skrattade och hade hur kul som helst.


Foto: Patrik Krantz

På riktigt
Säkert har många hört talas om matstyling, skräckexempel med lim istället för fil för att flingor och müsli inte ska se blött och tråkigt ut. Eller rakskum för att få perfekta formen på grädden. Maten i vår bok är lagad från grunden och ätbart. Det var en förutsättning med Håkans sockersug. Tror att både Håkan och Patrik provsmakat det mesta. Dock så tog vi det säkra före det osäkra vid bryggfotograferingen. Mille som agerade modell gick inte att lura. Jag fick uppgiften att stå i vattnet med en reflexskärm och för säkerhets skull hade vi tagit bort kroken på fiskespöt. Mille med sina dryga tre år har fiskat otaliga gånger och var mycket säker på att någon fisk kommer vi aldrig få, eftersom det inte fanns någon krok.


Foto: Patrik Krantz

En hemlis
Alla har varit engagerade i kokboken. Hela släkten har fått låna ut rekvisita och ställa upp som modeller. Vid ett tillfälle så fick fotografen vara med och dekorera småkakor. Då avslöjar Håkan att han är utbildad bagare!


Foto: Michael Krantz

Fysiskt
Vid ett tillfälle besökte vi vindskydden jag och mina bröder bodde i när vi var med i scouterna. Det är slitigt att släpa boxar med mat, rekvisita. Att fotografera utomhus är betydligt omständligare än om man har en spis och studio i samma lokal. Men det har varit värt varenda lyft.


Foto: Michael Krantz

Sen då?
Parallellt med fotograferingarna har vi pusslat med sidorna till boken, recepten har lästs, lagats och justerats. Allt i väntan på att det skulle bli vinter, man kan ju aldrig vara helt säker när man bor i Göteborgstrakten. Vi funderade till och med på att boka flyg till Norrland för att få de sista bilderna. Men snön kom och det med besked! När sista bilden var satt, tog vi kontakt med Peter Vikström som fick i uppdrag att göra formgivningen av boken. När slutkorrekturet var läst hade vi en härlig hög med små notisar och boken skickades till tryck.


Foto: Michael Krantz


Foto: Michael Krantz


Foto: Michael Krantz


Foto: Michael Krantz

Att enas om bild till omslaget var ganska lätt, sen gick det riktigt fort och några veckor senare satt jag på tryckeriet vid en pall med nytryckta omslag.


Foto: Håkan Aspnäs

Det var en wowkänsla att se titeln på nätbokhandlarna.

Kommentarer inaktiverade.